W ostatnim czasie ogromnie popularna stała się dieta bez glutenu. Wpływa na to ma coraz większa świadomość konsumentów. Coraz łatwiejszy dostęp do informacji sprawia, że ludzie dbają o własne zdrowie bardziej niż dekadę temu. Sięgamy coraz częściej po fachową literaturę np. blog kulinarny, zawierający przepisy bezglutenowe menu bezglutenowe i będący niejednokrotnie prawdziwą kopalnią wiedzy. Powinniśmy korzystać również z porad takich specjalistów jak dietetyk, który określi ile i jakie produkty bezglutenowe będą nam potrzebne.
Dieta bezglutenowa jak sama nazwa wskazuje wyklucza żywność zawierającą gluten tj. większość zbóż. Zamiennie możemy użyć: ziemniaków, kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, ryżu lub kukurydzy. Możemy z nich przyrządzić proste i zdrowe dania, a przepisy na posiłki bez glutenu jedzenie gluten free z łatwością znajdziemy w Internecie.
Podstawę powinny stanowić jak najmniej przetworzone warzywa, owoce, mięso czy orzechy. Produkty możemy kupić w każdym sklepie i przyrządzić proste oraz zdrowe posiłki. Stołując się poza domem, należy zawsze pytać o jedzenie nie zawierające gluten tj. gluten free.