L-karnityna to organiczny związek chemiczny pełniący bardzo ważną rolę gospodarce tłuszczami w organizmie ludzkim związek ten znalazł zastosowanie jako suplement w trakcie kuracji odchudzających.
Dlaczego l-karnityna jest tak ważna, jeżeli chodzi o odchudzanie?
Jedną z funkcji l-karnityny jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie przetwarzane są w energię. Stąd tak istotna rola tej substancji w procesie gubienia wagi. Jadłospis na odchudzanie musi zawierać produkty zawierające l-karnitynę.
L-karnityna pomaga również w usuwaniu kwasu mlekowego z krwi powstałym w wyniku wysiłku fizycznego. Jest to substancja używana sportowców, ponieważ pomaga w osiąganiu lepszych wyników ze względu na zwiększenie odporności na zmęczenie.
Skąd brać l-karnitynę
L-karnityne znajdziemy w mięsie, przede wszystkim w baraninie i wołowinie. Dieta uboga w mięso doprowadzić może do niedoborów l-karnityny. W produktach roślinnych jest jej mało. Substancja jest także syntezowana w ludzkim organizmie z lizyny – przy współudziale witaminy C, B6, niacyny, żelaza i metioniny. Braki tych substancji mogą doprowadzić do deficytu l-karnityny.
Wegetarianie powinni suplementować l-karnitynę, ponieważ jak napisano wcześniej – w roślinach jest jej mało.
Jak suplementować l-karnitynę
Suplementów z l-karnityna nie brakuje na rynku. Suplementacja jest zależna od tego czy po prostu chcemy zadbać o prawidłową ilość tej substancji w organizmie czy ma nam pomóc w osiągnieciach sportowych. Podstawowa dawka dzienna zawierać powinna się w przedziale 500-2000 mg, wyczyn sportowy może skłonić do większych dawek. Tutaj powinno stosować się zalecenia dietetyków sportowych.